Ürgüp
Nevşehir kent merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Ürgüp, Kapadokya Bölgesi’nde peri bacası oluşumlarının en iyi görülebildiği yerleşim yerlerinden. Nevşehir’e bağlı bir ilçe olan Ürgüp, Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde İstanbul’u Kudüs’e bağlayan, medeniyetlerin kesişim noktasında yer alıyor.
Nevşehir’in en gelişmiş ilçesi olan Ürgüp, zengin tarihi geçmişinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine tanıklık etmiş. Özellikle turistler için gece hayatının, pek çok restoranın, kayadan oyma küçük bar ve şarap evlerinin yer aldığı ilçede, kaya oyma ve taş evlerin işçiliği görenleri hayran bırakıyor.
Anadolu kentlerinin çoğunda olduğu gibi Ürgüp’ün hangi dönemde, kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmiyor. Yazılı kaynaklarda ilk kez Osiana adıyla kayıtlara geçen Ürgüp, savunmaya uygun yeryüzü şekilleriyle yeraltı şehirlerinin çevresinde gelişme göstermiş. Daha sonraki dönemde açık alanlara evlerin inşa edildiği Ürgüp’te Doğu Roma egemenliğinin görüldüğü yıllarda halk Hristiyanlığı benimsemiş.
Helen kültürünün etkisiyle Kapadokya’ya özgü Grekçe dilinin benimsendiği Ürgüp’te kayalara oyulan yeraltı ibadethanelerinin birçoğu kiliseye dönüştürülmüş. Bizans’ın bölgedeki hakimiyetinin zayıflamasıyla birlikte Arap akınlarının yaşandığı yöre, Selçuklular döneminde Başhisar ismini almış. Anadolu Selçuklular ve Karamanoğullarının egemenliğinin görüldüğü Ürgüp, Osmanlı Devleti sınırlarında Karaman vilayetine bağlı bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüş.
Kapadokya bölgesini dünyaca ünlü bir turizm merkezi haline dönüştüren yağmur ve rüzgar erozyonu ile oluşan peri bacalarının tipik örneklerini taşıyan Ürgüp’te vadi yamaçlarından akan yağmur sularının rüzgarların aşındırmasıyla oluşturduğu yarıklar arasında peri bacaları yükseliyor. Bölgeye has olağanüstü bir görüntü oluşturan peri bacaları birbirinden güzel fotoğraf karelerine hayat veriyor.