Göreme
Etrafı vadilerle ve çok sayıda peribacası ile çevrelenmiş Göreme gezilecek yerler açısından Kapadokya’nın kalbi denilebilir.
Doğanın mucizeleriyle tarihin gizemi tam da bu noktada, Göreme’de kesişmiş; eşsiz seyriyle ve mistik havasıyla ‘beni görmeden ölme’ dercesine tarih emanetleriyle Unesco Dünya Mirasları arasına girmiş. Sabahları gökyüzünü donatan balonlarıyla, akşamları film seti gibi ışıklandırılmış peribacalarıyla da ‘Kapadokya’dan unutulmayanlar’ arasında ilk sıralara yerleşmiş.
Kuzeyde Kızılırmak, doğuda Yeşilhisar, güneyde Hasan ve Melendiz Dağları, batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile sınırlanan Kapadokya bölgesi Kalkolitik Dönemden beri devamlı yerleşim alanı olmuştur. Alanın en önemli özelliği, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı tüflerinin, rüzgar ve su aşındırması sonucunda oluşan olağanüstü kaya şekilleri ve kışın ılık, yazın serin olan ve bu nedenle her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyan kayaya oyma mekanlardır.
Göreme, özellikle 7-13. yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hıristiyanların yerleşmesiyle Hıristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan alanlar içinde, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer almaktadır.